Hjem/Artikler/Generelt/Varmekabler virker ikke – Hva er galt?

Varmekabler virker ikke – Hva er galt?

varmekabler-virker-ikke

Hva kan være galt når varmekabler ikke virker, og hvordan kan man fikse det?

I et kaldt land som Norge er ikke oppvarming bare en luksus, men en nødvendighet. Varmekabler er en veldig populær løsning fordi det gir en jevn og lun varme som kommer fra gulvet og varmer opp hele rommet.

Derfor er det spesielt kjedelig når varmekablene ikke virker lengre, men hva har egentlig skjedd?

De vanligste feilene med varmekabler

Et vanlig varmekabelanlegg består av selve kabelen, en termostat og en gulvføler dersom man har installert det. En feil i anlegget vil derfor ligge i en av disse delene.

De vanligste feilene er:

  • Defekt termostat
  • Defekt gulvføler
  • Jordfeil eller brudd i varmekabelen
  • Løse ledninger

Defekt termostat

Termostaten er ofte problemet når varmekablene streiker. Denne inneholder mye finelektronikk som for eksempel kan gå i stykker ved overspenning i boligen eller liknende.

For å sjekke om termostaten virker kan du stille den opp og ned og høre om den klikker. Har du en termostat med lysdiode kan du også se om fargen skifter mellom rødt og grønt når den stilles opp og ned. Dersom det ikke kommer en klikkelyd, eller lysene ikke skifter kan det være et tegn på at noe er galt.

Du kan også lukte på termostaten for å kjenne om den lukter svidd. Dersom den gjør det, bør du skru den av og kontakte fagfolk snarest.

Løse ledninger

Løse ledninger er faktisk årsaken til veldig mange feil på elektriske anlegg. Kobber er et mykt materiale og kan derfor løsne dersom ledningen ikke er festet skikkelig under montering.

Det kan være fristene å dra litt i ledninger og kabler for å se om feilen skyldes en dårlig kobling, men det skal du ikke gjøre. Du risikerer da å redusere integriteten til koblingen, slik at det kan oppstå brannfare eller liknende.

I verste fall risikerer du også å få støt fra eventuelt eksponerte kabler.

Ufaglærte skal uansett ikke gjøre koblinger på et elektrisk anlegg.

Defekt gulvføler

Det er egentlig ikke så vanlig at feilen ligger i selve gulvføleren, ettersom den er en relativt enkel innretning. Dersom problemet er knyttet til denne vil det vanligvis skyldes at den har løsnet, eller at den rett og slett er for kort.

Dette vil elektrikeren kunne sjekke for deg.

Jordfeil eller brudd på varmekabelen

Jordfeil eller brudd i varmekabelen kan for eksempel forekomme dersom det er luftlommer i støpen, fuktinntrenging i kabelen eller at mekaniske skader under montering utvikler seg til feil over tid.
Det er vanskelig å oppdage dette uten riktig utstyr. Vi bruker spesielle måleapparater som kan lokalisere feilen.

Dersom varmekabelen har en feil, så må vi punktlokalisere skadestedet og fikse den lokalt.

Dette kalles en partiell utbedring.

Partiell utbedring

Når varmekablene dine ikke virker, kan vi normalt finne feilen og reparere dette i løpet av en arbeidsdag. Vi har spesialisert oss på å reparere defekte varmekabler, slik at man raskt får varmen tilbake uten at det koster skjorta.

Kontakt oss for en uforpliktende prat dersom varmekablene ikke virker.

Send oss en forespørsel:

"*" indicates required fields

Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Se våre anmeldelser

Vi har mer enn 3000 referanser på våre oppdrag og er stolte over at våre kunder gir oss 5,6 poeng av 6 på totalopplevelsen på leveranse!

fikse-varmekabler

Fikse varmekabler

Det kan være mange årsaker til at varmekabler plutselig ryker. Når de streiker er det ofte bedre å fikse dem, enn å skifte dem ut.