Hjem/Artikler/Generelt/Kan varmekabler miste effekt?

Kan varmekabler miste effekt?

Kan varmekabler miste effekt

Selve varmekabelen vil ikke miste effekten sin, men det kan være mange årsaker til at varmen ikke lenger er som den pleier.

Kan varmekabler miste effekt slik at de avgir mindre varme til rommet?

Har du innført nattsenking eller liknende for å spare strøm, kan du oppleve at gulvet ikke er like varmt selv om kablene står på. Årsaken er at det tar tid å varme opp igjen støpemassen kablene ligger i, slik at det blir en forsinkelse før du kjenner varmen under føttene.

Dersom dette er tilfellet kan du bare justere senketiden og prøve deg frem til du finner en innstilling som passer for deg.

Dersom dette ikke er tilfellet, er det fremdeles en rekke andre ting som kan ha skjedd.

Varierende varme

Selv om varmekabelen i seg selv ikke mister effekten, så kan den allikevel gå i stykker. Da vil du oppleve at hele gulvet er helt kaldt, eller at enkelte soner i gulvet er kalde. Dette kan normalt repareres lokalt med relativt små inngrep.

Vi her i M-TEK AS har spesialisert oss på akkurat denne typen reparasjoner, så kontakt oss gjerne dersom du har problemer med varmekablene.

Dersom varmen i gulvet kommer og går litt tilfeldig eller gulvet ikke varmer selv om sikringene er påslått, kan det også være noe galt med termostaten. Uansett hvor feilen ligger kan vi ved bruk av spesialkompetanse og egnet verktøy måle oss frem til nøyaktig hvor skaden ligger.

Men hvordan kan egentlig varmekabler gå i stykker når de er støpt fast i gulvet?

Slik kan varmekabler gå i stykker

Det er flere ting som kan føre til at varmekablene ryker.

 • Luftlommer i støpen kan føre til overoppheting som skader kabelen.
 • Det samme kan skje dersom kablene ligger for tett, men dersom fagkyndige har lagt kabelen vil dette normalt ikke være årsaken.
 • Overspenninger på strømnettet
 • Overoppheting som følge av tildekning av gulvoverflaten
 • Mye fukt over lang tid
 • Mekaniske skader som gjennomboring, spikring e.l.
 • Bevegelser som gir setningsskader i huset kan også bidra til å skade kablene, men da vil du gjerne også se sprekker i fliser og fuger.

Det er ikke bare tap av varme som indikerer at noe er galt med kablene. Opplever du noen av disse tingene, bør du ta kontakt:

 • Sikring/jordfeilbryter slår ofte ut, gjerne samtidig som varmekablene slår inn.
 • Termostaten blinker.
 • Det kommer klikkelyder fra termostaten.
 • Termostaten lukter av brent elektronikk.

Varmekabler er behagelig og enkelt så lenge alt virker som det skal. Det er først når de ikke fungerer at ting blir komplisert.

Trenger du hjelp eller råd angående tilstanden på ditt varmekabelanlegg er det bare å ta kontakt. Vi bistår private, bedrifter og borettslag over hele landet, når varmen forsvinner i gulvet.

Se våre anmeldelser

Vi har mer enn 3000 referanser på våre oppdrag og er stolte over at våre kunder gir oss 5,6 poeng av 6 på totalopplevelsen på leveranse!