Hjem/Artikler/Generelt/Tegn på Jordfeil

Tegn på Jordfeil

Tegn på jordfeil

Jordfeil kan være livsfarlig og føre til skade på eiendom, liv og helse. Her er tegnene du må se etter.

Jordfeil er et begrep som brukes for å beskrive isolasjonssvikt eller feil i utstyr og elektriske anlegg. Når metalliske deler og overflater kommer i kontakt med strømførende deler, oppstår det jordfeil som kan føre til kraftige strømstøt på mennesker og dyr.

Hvilke tegn man får på at det finnes en jordfeil vil være litt avhengig av om feilen ligger i et apparat, eller i det elektriske anlegget.

Apparater med jordfeil

Et sikkert tegn på at jordfeilen ligger i et elektrisk apparat vil være at feilen kun er til stede når apparatet er i bruk. Dette er hva vi kaller en periodisk jordfeil. Det kan av og til være litt vanskelig å finne kilden til disse feilene, ettersom jordfeilen kommer og går.

Dersom du får støt eller merker at det kiler i fingrene når du tar på apparatet, kan det være tegn på jordfeil. Du kan også merke samme faresignal ved berøring av vasker eller kraner.

Enkelte apparater er oftere utsatt for jordfeil enn andre, så man kan være litt ekstra oppmerksom på følgende apparater:

  • Kaffetrakter
  • Vaskemaskin
  • Komfyr
  • Fryser
  • Brødrister
  • Varmtvannsbereder

Oppdager du jordfeil i apparater, så trekk ut kontakten og lever apparatet inn til reparasjon, eller til avfallsdeponi. Apparater med jordfeil må ikke brukes.

Jordfeil i elektriske anlegg

I fastmonterte elektriske anlegg er det vanlig at jordfeilen har en mer permanent karakter. Et eksempel er når jordfeil oppstår i varmekabler.

OBS Faren for berøring er aller størst i våtrom, fordi strømmen lett finner en forbindelse gjennom en våt menneskekropp til jord.

Elektriske anlegg (etter 1991) vil normalt ha en jordfeilbryter som automatisk kobler ut strømmen ved feil. Dette er det aller sikreste tegnet du kan få på at det finnes en jordfeil i det elektriske anlegget.

Dette må du gjøre når jordfeilbryteren slår ut

Først kan du lokalisere feilen ved å gå til sikringsskapet og slå av alle sikringer, med unntak av hovedsikringen. Slå deretter inn jordfeilbryteren igjen, og koble på en og en sikringskurs til jordfeilbryteren slår ut på nytt. Da har du funnet kursen som har jordfeil. Dersom du har et nyere sikringsskap (etter 2010) der alle kurssikringene har eget jordfeilvern, såkalte jordfeilautomater, løser kun den kursen ut som har jordfeil.

Dersom jordfeilen ligger i varmekablene, må disse repareres. Heldigvis finnes det et godt alternativ til å pigge opp gulvet og støpe inn kabler. En langt rimeligere og miljømessig bærekraftig løsning vil være å punktreparere skaden der den er.

I M-TEK AS har vi spesialisert oss på akkurat dette. Med bruk av spesialutstyr og mange års erfaring kan vi lokalisere skaden med svært god presisjon. Deretter kan vi ta oss inn og reparere feilen med en minimal inngripen. Når kabelen er i orden legges eventuell membran og erstatningsflis på plass, og badet er igjen trygt å bruke.

Kontakt oss for en uforpliktende prat om miljømessig- og økonomisk bærekraftig reparasjon av varmekabler.

 

Se våre anmeldelser

Vi har mer enn 3000 referanser på våre oppdrag og er stolte over at våre kunder gir oss 5,6 poeng av 6 på totalopplevelsen på leveranse!